Plenér - Cuveé Leonard 2021/2022
Z ekologicky pěstovaných hroznů jsou ve víně nejvíce zastoupeni Müller Thurgau, Veritas a Pálava. Tato barevná skladba vznikla proto, že se vinaři rozhodli respektovat lokální odrůdový výběr na jejich prvním vlastnícm vinohradu. Hrozny tedy sklízí a zpracovávají dohromady.
Pokud si Leonarda ve skleničce dostatečně vychladíte, zvýrazníte jeho minerální slanost a svěžest, s vyšší teplotou se v chuti i vůni odkrývají aromatické odrůdy.



CUVÉE LEONARD 2021 / 2022 je vyrobené z hroznů z našeho prvního vlastního vinohradu, který leží na vápencovém podloží Pálavy, na jihovýchodním svahu, uprostřed tratě Nad svatým Leonardem v Klentnici. Vedle sebe tady roste réva mnoha odrůd. Keře v tomto vinohradu jsou staré více než 20 let.
| Druh | Bílé suché | |
| Odrůda | Müller Thurgau/Veritas/Pálava | |
| Ročník | 2021/2022 | |
| Alkohol | 13 % | |
| Kyselina | 4,7g/l | |
| Zbytkový cukr | 0,1g/l | |
| Země | Česko | |
| Oblast | Morava | |
| Podoblast | Mikulovská | |
| Obec | Klentnice | |
| Trať | Nad svatým Leonardem |
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Naturální víno |
|---|---|
| Hmotnost: | 5 kg |
Myslíme si, že umění tvořit víno je cesta na celý život. My jsme tu naši začali v roce 2016. Tehdy jsme se po letech potkali (vinařka Dominika Černohorská a ortodontista Ivo Marek) a dohodli se, že si společně splníme sen. Nakoupili jsme vinohrady ležící na vápencových svazích Pálavy, začali z nich tvořit víno a postupně tak rozepsali příběh Vinařství Plenér.
Některé naše vinohrady na Pálavě byly vysázeny kolem roku 2000. Dostaly se nám tak do rukou starší keře a my si zvolili si cestu respektu k vytvořenému, využití už dříve zapěstovaných kořenů a pomalu jsme začali rostlinám věnovat péči, která je vlastní nám.
Každým rokem se snažíme víc přiblížit naší představě o ideálním zemědělství s maximálním respektem k přírodě a přirozeným koloběhům v ní. Pro nás to začíná ekologií – tento přístup vnímáme jako vstupní bránu pro zemědělství, které respektuje fakt, že námi odbělávaná půda je součástí krajiny, kde žijeme nejen my, ale i miliony živých organizmů – bakteriemi na kořenech v půdě začínaje, srnkou v řádku konče. A chceme, aby se nám v této krajině žilo dobře a pestře.
Celoroční starání se o révu, pěstování hroznů a přemýšlení o tom, jak udělat kus půdy, na které hospodaříme, živější a zdravější než dřív, je pro nás počátkem cesty za zdravým a pravdivým vínem.
Naše vína jsou spontánně fermentována, do procesu jejich vzniku zasahujeme pouze jemně a do lahví je plníme bez filtrace a s minimálním obsahem siřičitanů. Tak, aby se z nich nic neztratilo a vy jste měli možnost ochutnat jejich opravdovost. Pokud máte rádi škatulkování, můžete naše vína označit za naturální.
My říkáme, že tvoříme víno, jak nejlíp umíme, a přejeme si, aby v sobě víno z Plenéru vždycky odráželo svůj původ, ročník, naši péči a rukopis. A aby vám jeho ochutnávání přinášelo radost.
